ERZURUM / OLTU - Küçük Orcuk Ortaokulu

Tarihçe

Oltu´nun en eski köylerinden olan Orcuk Köyü 1877-1878 Osmanlı - Rus Savaşı {93 Harbinde) sonunda Oltu, Ruslar tarafından alınınca, Narman´a (lyd kasabasına) bağlanmıştır. Bu durum Oltu´nun kurtuluşuna kadar (kırk yıl) öyle devam etmiştir. Kurtuluş Savaşı öncesi bir dönem de ara nahiye ola­rak kalmıştır.          Oltu'nun Rus işgalinden kurtuluşundan sonra Orcuk Köyü tekrar Oltu´ya bağlanmıştır. Kurtuluş Savaşından sonra Orcukluların bir kısmı Oltu´nun en yakın köylerinden olan Subatık ve Sarısaz´a giderek yerleşmişlerdir. 1930´lu yıllarda yine Orcuklu birkaç aile Oltu Çayını   geçerek köyün karşısın- daki araziye yerleşip burayı yeni bir köy haline getirmişlerdir. Böylece Küçük Orcuk Köyü oluşmuştur. Şu anda Küçük Orcuk Köyü Oltu - Erzurum asfaltına yakın bahçelik şirin bir köydür. Küçük Orcuk´un her şeyi Büyük Orcuk´la beraberdir. Ancak yakın tarihte bürokratik işlerin kolay yürümesi için muhtarlık ayrılmıştır. Diğer yandan 1960 yıllarda Büyük Orcuk Köyü´nde büyük bir sel felaketi yaşanınca mağdur olan 13 aile Oltu - Erzurum asfaltı kenarında devletçe yapılan konutla­ra   yerleştirilmiştir Böylece Onüçevler Mahallesi ya da sonraki adıyla Orta Orcuk Köyü oluşmuştur. Yalnız Orta Orcuk'la Büyük Orcuk'un muhtarlıkları birdir. Orta Orcuk Köyüde gelişmiş yeşil bir köydür. Orcuk´un güneydoğusunda Ballıca ve Kemerkaya, doğusunda İğdeli, batısında Çamlıbel, Güneybatısında Başaklı, kuzeyinde Uzundere´nin Cevizli köyü bulunmaktadır. Nüfus olarak Büyük Orcuk 223,Küçük Orcuk ise 91 kişiden oluşmaktadır. Bu güzel köyümüzde okulumuz 1968-1969 eğitim öğretim yılında hizmete başlamış olup çalışmalarına başarılı bir şekilde devam etmektedir.

Yayın: 01.12.2023 - Güncelleme: 01.12.2023 11:13 - Görüntülenme: 52